Deák Téri Evangélikus Gimnázium

Négy- és nyolcosztályos gimnázium Budapest szívében
hatter


In memoriam Kőszeghy Tamásné Réthy Mária

1939-2022

1939-ben született Békéscsabán. Édesanyja kétéves korában meghalt tébécében. Az államosítás során mindenüket, a kondorosi patikát, házat elveszítették, és B-listára kerültek. Mindezen sorscsapásokat mély hittel és a teremtő Isten akaratában való megnyugvással fogadta, így tudott minden körülmények között boldog, vidám, kiegyensúlyozott, életszerető maradni.

Diplomáját Szegeden szerezte a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán magyar-történelem szakon. Pilisszántón tanított, majd Budapesten a Mester utcai József Attila Általános Iskolában dolgozott közel húsz éven át, először mint szaktanár, majd mint igazgatóhelyettes.

A rendszerváltozás után ő lett a Pesthidegkúti Ökumenikus Általános Iskola első igazgatója. elindította és kiépítette az iskolát. Később az igazgatást átadta, de óraadóként még hosszú évekig tanított a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban magyart, történelmet és hittant. Számos tanítványa emlegeti nevét hálával és köszönettel. Sok évtizedes pedagógusi munkája elismeréseként 2021-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel jutalmazták.

A rendszerváltozás után levelező tagozaton elvégezte az Evangélikus Teológiai Akadémiát. Budakeszin hosszú éveken keresztül tartott bibliaórákat. Kőszeghy Tamás evangélikus lelkész feleségeként is számos tevékenységben segítette férje munkáját a Budahegyvidéki gyülekezetben, később Marcaliban. Önként vállalt feladatait utánozhatatlan könnyedséggel végezte.

Három gyermeküket, Évit, Tomit és Olgit szűkös anyagi helyzetük ellenére is a legnagyobb szeretetben nevelték fel. Hat unokája nevelésében is komoly részt vállalt. Mindig vidám volt, tele energiával, emberszeretettel. Hadart, kacagott és mindenkinek segített, aki a környezetében rászorult. Közvetlen lénye jó hatással volt mindenkire, akivel csak beszélt. Így emlékszünk rá mi is a gimnáziumban. Fájdalommal és nagy szeretettel búcsúzunk Mária nénitől.