Deák Téri Evangélikus Gimnázium

Négy- és nyolcosztályos gimnázium Budapest szívében
hatter


Dr. Deli Mária akadémikus előadása a vér-agy gátról

Idegrendszerünk őrző-védő szolgálata, a vér-agy gát

2023. június 2-án, pénteken délután volt lehetőségük a biológia újabb eredményei iránt érdeklődő diákoknak erről a témáról egy remek előadást meghallgatni iskolánkban, a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban. Az előadás a Nemzeti Tudós Akadémia, és az MTA Alumni Program keretében szerveződött, és nagy örömünkre szolgált, hogy a téma hazai szakértőjét, Dr. Deli Mária akadémikust, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biológiai Barrierek kutatócsoportjának a vezetőjét hallgathattuk.

Kiderült, hogy már az 1800-as évek végén Paul Erlich megfigyelte patkányokon, hogy a testvénába beadott festék nem jut be az agyba. Az agyi hajszálereknek a felépítése különleges. Az endothel és a glia sejtek vér-agy gátat alakítanak ki. Ez biztosítja az agy számára a megfelelő ionos környezetet, a megfelelő tápanyag és információellátást, illetve védi az agyat a kórokozóktól és mérgező anyagoktól. A problémát az jelenti, hogy emiatt az agyat érintő betegségek, pl. agydaganat, Alzheimer kór, epilepszia gyógyszerelése is nagyon nehéz. Dr. Deli Mária kutatócsoportja olyan modellrendszereket alakított ki, amelyek lehetővé teszik a vér-agy gát működésének megértését, és a kapott eredmények segítségével olyan nanorészecskéket hozott létre, amelyek segítik az agyra ható gyógyszerek bejuttatását. Kiderült számunkra az is, hogy bizonyos pszichiátria megbetegedések, pl. a depresszió is összefüggésbe hozható a vér-agy gát nem megfelelő működésével.

Az előadás nemcsak azért volt nagyszerű, mert ismereteket szerezhettünk a vér-agy gátról, hanem azért is, mert kristálytisztán bemutatta a tudományos gondolkodás logikáját. Emellett az előadó beszélt a tudományos pályafutásáról is, mintegy pályaképet mutatva a kutatói munka iránt érdeklődőknek. Mi sem bizonyítja jobban, hogy felkeltette a diákok érdeklődését, mint az, hogy nagyon sok kérdést tettek fel, és az előadás után egy kötetlenebb beszélgetés alakult ki. Biztos vagyok benne, hogy sok diákra nagyon inspirálóan hatott ez az alkalom.

Részlet az előadásból: