Deák Téri Evangélikus Gimnázium

Négy- és nyolcosztályos gimnázium Budapest szívében
hatter

DSD

Iskolánkban tanulóinknak 2017-től lehetősége van a mindenkori 11. és 12. évfolyamokon DSD II. nyelvvizsgát tenni. (https://www.auslandsschulwesen.de/Webs/ZfA/DE/Deutsch-lernen/DSD/dsd_node.html)

A DSD (Deutsches Sprachdiplom – német nyelvdiploma) nyelvvizsgákat a német állam nyelvi kapcsolatokért felelős kölni központja szervezi. Itt állítják össze és javítják az írásbeli feladatokat, innen delegálják a szóbeli vizsga elnökeit. Az írásbeli vizsgát november közepén írják a diákok a saját iskolájukban, a szóbeli vizsgát december vagy január folyamán ugyancsak a saját iskolájukban tehetik le a saját tanáraik előtt.

A német állam ügyel arra, hogy csak azon kiválasztott középiskolák (Magyarországon közel 40 iskola) tanulói vehetnek részt a vizsgán, amelyekben a német nyelv oktatása megfelelő színvonalú. (A Deák Téri Evangélikus Gimnázium bemutatása, mint DSD partneriskola: https://www.pasch-net.de/de/pasch-schulen/schulportraets/europa/hun/evangelisch-lutherisches-gymna.html

Vizsgára az jelentkezhet, aki legalább 800-1200 órában tanulta már a német nyelvet: tehát gimnáziumunkban elsősorban az emelt nyelvi óraszámú humán osztály diákjainak ajánljuk, de a reál osztály haladó németesei is jelentkezhetnek.

A vizsga tanulóink számára ingyenes, a költségeket a német állam fizeti.

Ha a vizsga legalább 30 %-osra sikerül, akkor a diák elérte a B2-es szintet, amely középfokú nyelvvizsgának felel meg, ha (kompetenciáktól függően) 50-60%-ot ér el a vizsgázó, akkor C1 szinten teljesít, ezzel felsőfokú bizonyítványt szerez.

Fontos szempont még, hogy ha valaki Németországban vagy Ausztriában szeretne továbbtanulni, szintén nagy hasznát látja a bizonyítványnak, hisz ennek birtokában azonnal elkezdheti tanulmányait, nem kell ott nyelvtanfolyamra járnia és vizsgát tennie.