Deák Téri Evangélikus Gimnázium

Négy- és nyolcosztályos gimnázium Budapest szívében
hatter


Beszámoló a Határtalanul! program felvidéki kirándulásáról

Gimnáziumunk 8. osztálya 2022 júliusában a Határtalanul! program keretében öt napot töltött a Felvidéken Őze Katalin és Victor Mónika tanárnők vezetésével. Több, mint két éve vártuk ezt az utat, nagyon örültünk, hogy végül minden akadály ellenére megvalósulhatott. Eredetileg Kárpátaljára készültünk, de a pandémia majd a háború miatt úticélt kellett változtatnunk.

A felvidéki utazás minden napja élményt jelentett számunkra: bejártuk Selmecbánya zegzugos utcáit, a füleki várat, Kassa nagyszerű történelmi emlékhelyeit. Megcsodáltuk az épségben maradt főnemesi kastélyt Betléren, megemlékeztünk a zólyomi várban Balassi Bálintról, Somoskőn pedig arról, hogy iskolánk egykori diákjának, Krepuska Gézának a közbenjárására egyedül itt változatták meg a trianoni határokat. Koszorút helyeztünk el a selmecbányai líceum falánál Petőfi és Szklabonyán Mikszáth Kálmán emlékére. Szállásunk Füleken volt, ahol megismerkedhettünk azzal is, hogy az ottani magyar cserkészcsapat miként újítja fel évek óta önkéntes munkában a Koháry család 18. századi kúriáját.

A határon túli magyarság életének megismerése valamennyiünk számára nagyon sokat jelent saját nemzeti identitásunk megerősödésében is.

Hálásan köszönjük, hogy a Bethlen Gábor Alap lehetővé tette utazásunkat!