Deák Téri Evangélikus Gimnázium

Négy- és nyolcosztályos gimnázium Budapest szívében
hatter


Nyelvtanulás mint életforma?

2016. november 29-én több, mint 70 evangélikus iskolában tanító nyelvtanár kolléga gyűlt össze a Deák Téri Evangélikus Gimnázium Dísztermében, hogy magyar-, német- és angolnyelvű előadásokat hallgassanak meg és workshopokon vegyenek részt, valamint hogy módszertani ötleteket cseréljenek ki.

dscn5431

Urbán Ágnes tantárgygondozó és Kézdy Edit igazgatónő köszöntője után Enyedi Ágnes nyelvtanár, tanárképző tréner előadását hallgathattuk meg, aki olyan fontos kérdéseket vetett fel, hogyan motiválhatjuk diákjainkat az élethosszig tartó tanulásra, valamint arra, hogy az idegennyelvek tanulását életük és szórakozásuk részeként lássák.

A két blokkban megrendezett workshopok között olyan érdekességekkel találkozhattunk, mint Kelemen Ferenc bemutatóórával egybekötött foglalkozása, aki többek között arra mutatott példákat, hogyan használható tananyagként a könnyűzene nyelvórán. Heinrich Heinrichsen, a Goethe Intézet munkatársa a németszakos kollégák kelléktárát bővítette olyan modern interaktív ötletekkel, amelyek nagyon kedveltek tanulóink körében. Az élményszerű tanulás megerősítését szolgálta Enyedi Ágnes angolnyelvű foglalkozása a mémekről mint hasznos vírusokról.

Ebédszünet után három egyetemi oktató segítségével bővíthettük tovább módszertani tudásunkat. Fischer Andrea tolmácsolásában előkerültek a nyelvóra keretébe igen jól beilleszthető drámatechnikai elemek, Piukovics Ágnes a megbízható internetes szótárak fontosságára hívta fel a figyelmet sok konkrét példa bemutatásán keresztül, Lázár Ildikó pedig az interkulturális kompetencia fejlesztéséhez mutatott be olyan tevékenységeket, amelyek nyelvórára is adaptálhatóak.

A konferencia közös lezárása után a résztvevőktől a rendező iskola tanárai az 1. zsoltár 1-3. versével búcsúztak magyar, angol és német nyelven.

Köszönet az EPSZTI, a Goethe Intézet, az Oxford Kiadó és a Libra Könyvesbolt által nyújtott segítségéért, valamint az előadóknak és workshop-vezetőknek a színvonalas és figyelemfelkeltő előadásokért, bemutatókért és a sok-sok módszertani ötletért.

Sándor Éva