Deák Téri Evangélikus Gimnázium

Négy- és nyolcosztályos gimnázium Budapest szívében
hatter


Okos trükkel spórol a gépcserén az iskola

Az eredeti kalkuláció feléből oldották meg a számítógépek cseréjét, de akár ennél is lehettek volna költséghatékonyabbak. forrás: itcafe.hu

A hazai oktatási intézmények informatikai rendszereit frissen tartani, folyamatosan modernizálni nem egyszerű feladat. Az elöregedett géppark a legtöbb iskolában problémát jelent, nem volt ez másként a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban sem.

Egy gép, két felhasználó

Egy gép, két felhasználó

Mivel 35 gépet kellett volna cserélni, az elöregedett szerverekkel és egyéb hálózati eszközökkel együtt előzetesen 3,6 millió forintra kalkulálták a költségeket. Ezt a gimnázium nem tudta volna kigazdálkodni, ezért egy kis leleményességgel hardver megosztáson alapuló rendszert terveztek. Ennek lényege, hogy egy számítógép két, vagy akár három munkaállomásként is üzemel.

Harmadáron is lehet...

Harmadáron is lehet…

A központi szerverek és vékonykliensek nem jöhettek szóba, hiszen úgy az eszközpark nem felelt volna meg az érettségi kritériumainak (a gépeken lokális MySQL szervert kell futtatni). Így az a megoldás maradt, hogy a 3 GHz-es processzorral és 8 GB RAM-mal szerelt gépekbe több videokártyát helyeztek, operációs rendszer tekintetében pedig az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthető Érettségi Linux disztribúciót telepítették.

Korszerű gépterem féláron

Korszerű gépterem féláron

A gépek osztott funkciója természetesen kikapcsolható, az érettségi során minden gépet egy-egy diák használ majd, viszont a tanórák tapasztalatai alapján az eszközök bírják a terhelést, ráadásul jóval kevesebbet fogyasztanak, mintha minden nebuló saját géppel rendelkezne. A költségeket is sikerült alacsonyan tartani, 1,7 millió forintból megoldották a modernizálást.

Jorsits Attila, az iskola tanára és a projekt kitalálója kérdésünkre elmondta, hogy hamarosan a könyvtár gépparkját is lecserélhetik a tapasztalatok felhasználásával, pedig korábban úgy tűnt, arra sem lesz pénz.